Sajtóközlemény 2011.11.18.

Sajtóközlemény


Kezdheti a munkát a nagykanizsai szennyvíztisztító korszerűsítésének kivitelezője

Nagykanizsa, 2011. november 18. Van már kivitelezője a szennyvíztisztító telep fejlesztésének is Nagykanizsán: a csatornázási projekthez tartozó feladatokat közbeszerzési eljárás keretében az ESZ 2011 Nagykanizsa nevű kéttagú konzorcium nyerte el. A várost és 12 környező települést érintő csatornafejlesztés csak a kanizsai szennyvíztisztító korszerűsítésével lehet teljes, mivel ez fogadja majd az összegyűjtött szennyvizeket. A szerződés pénteki ünnepélyes aláírását követően a konzorciumban szövetkezett Euroaszfalt Kft. és Szabadics Zrt. nekikezdhet a közel három milliárd forint nettó költségű munkának.
A közbeszerzési eljárás eredményeként az Önkormányzati Társulás és a nyertes konzorcium képviselői pénteken írták alá a kivitelezői szerződést a nagykanizsai Vasemberházban. A „Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése” elnevezésű projekthez tartozó szennyvíztisztító-fejlesztés kivitelezőinek a közel hárommilliárd – egészen pontosan nettó 2.892.000.000 – forint vállalkozói díjért cserébe 791 nap alatt kell elvégeznie a szennyvíztisztító telep korszerűsítését, hogy az biztonságosan kiszolgálhassa az addigra elkészülő csatornahálózatot. Ez az időszak magában foglalja a 365 nap időtartamú próbaüzemet is. Mindkét cég jól ismeri már a terepet: magában a most zajló csatornaépítésben is szerephez jutott – ugyancsak közbeszerzés nyerteseként – mind az Euroaszfalt Kft., mind a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.
A szerződést a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás nevében Tóth Nándor elnök írta alá a kivitelezőkkel. A csatornafejlesztés történetére visszatekintve kiemelte az összefogás jelentőségét, amelynek eredményeként javulhat a városban és az érintett településeken lakók életminősége. A csatornaépítéssel kényszerűen együtt járó útfelbontások okozta kényelmetlenségekért a lakosság türelmét kérte. Karádi Ferenc, Nagykanizsa alpolgármestere megköszönte a projekt tető alá hozásában részt vevők eddigi munkáját, és reményét fejezte ki, hogy a nyertes kivitelezői konzorcium határidőre, jó minőségben és a rendelkezésre álló költségkereteken belül végzi el a szennyvíztisztító rekonstrukcióját, amellyel a a csatornaprogram kiteljesedhet. A most aláírt szerződés tárgya, hogy a meglevő szennyvíztelepet technológiai fejlesztéssel alkalmassá tegyék a nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. A fejlesztés révén kiépítenek egy ún. iszapvonalat, aminek az eredményeként a települések szennyvize sokkal kisebb mértékben terheli majd a környezetet – tisztább víz jut majd a befogadó Dencsár-árokba, és közvetve a Principális csatorna vízminőségi állapota is javulni fog. Maga a csatornázási projekt a Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Nagykanizsa csatornázatlan területei (Korpavár, Bajcsa, Szabadhegy) valamint a környező települések, Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fűzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek és Zalaszentbalázs tartoznak. A projekt keretében – az elkerülhetetlen útfelbontásoktól és forgalomkorlátozásoktól kísérve – 2013 tavaszáig kiépülnek az eddig csatornázatlan területeken a helyi gyűjtőrendszerek, nyomóvezetékek és a hozzájuk tartozó átemelők. A munkák az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával valósulnak meg.
A projekt számokban:

A projekt keretén belül Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fűzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek, Zalaszentbalázs településeken és Nagykanizsán a fejlesztés következtében megépül 23 db házi beemelő akna, 20 darab helyi átemelő, 15 darab regionális átemelő, mintegy 37 km bekötővezeték, több mint 62 km nyomóvezeték, 67 km gravitációs csatorna. A fejlesztés 2 946 új bekötést jelent, a beruházás tervezett összköltsége a szennyvíztisztító korszerűsítésével együtt 11,1 milliárd forint.