Sajtóközlemény 2013.02.25.

Folytatódik Rigyác csatornázása
A nyertes kivitelezőnek hat hónap áll a rendelkezésére

Nagykanizsa, 2013. február 25. Még hat hónap, és Rigyác Község szennyvízelvezetési problémái is megoldódnak a „Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése” projekt keretében. Lezajlott a rigyáci ún. II. ütem kivitelezői közbeszerzése, amelynek szerződését hétfőn írták alá Nagykanizsán a nyertes ajánlattevővel, a zalakarosi székhelyű – a csatornázási program más részein már tapasztalatot szerzett – Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt.-vel; a kivitelezőnek legkésőbb hat hónap múlva kell átadnia a Rigyácon még hátralévő csatornarészeket.

A kivitelező feladata bő egy kilométernyi gravitációs szennyvízcsatorna, és ennél valamivel rövidebb, összesen 962 folyóméternyi szennyvíz nyomóvezeték építése. El kell készíteniük 9 db házi szennyvíz beemelő aknát a szükséges nyomóvezetékkel, három átemelőt és 47 gravitációs szennyvízbekötést – így összesen 56 ingatlan számára nyílik lehetőség a szennyvízcsatorna-hálózatra történő rákötésre.

A teljesítési határidő a szerződés megkötésétől, tehát február 25-étől számított 180 nap, ami azt jelenti, hogy Rigyácon a kivitelezéssel érintett utcák lakói a nyár végén már részesülhetnek a csatornázás előnyeiből. A rigyáci második ütem közel nyolcvanmillióba, egészen pontosan nettó 77.980.000 forintba kerül. A hat hónap alatt a műszaki átadás-átvételi eljárást sikeresen le kell zárni, és – így a szerződés – „a létesítményt hiba és hiánymentesen át kell adni”. A kivitelező a munkára 24 hónapos jótállást vállalt.

A csatornafejlesztés Rigyác község közigazgatási területén a Béke utca egy részét, a Rózsa utcát, a Magyar utcát, a Valéria utca és a Hősök útjának egy részét érinti. A Rigyác II. ütem megvalósulásával teljessé válik a Nagykanizsát és még 12 települést érintő regionális csatornafejlesztés, amelynek tervezett összköltsége – a szennyvíztisztító-telep folyamatban levő fejlesztésével együtt – nettó 11,1 milliárd forint. Ebben összesen 62 km nyomóvezeték és 67 km gravitációs csatorna szerepel – köztük a mostani rigyáci II. ütemben át épülő csatornaszakaszok is. Tóth Nándor a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztárulás Elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a projekt keretében a régiós településeken jelenleg a Szabadics Zrt. vezetésével próbaüzem zajlik, ami 2012. december 8-án indult és hat hónapig, 2013. június 8-ig tart. A Nagykanizsa városát érintő kivitelezés - amelyet a Sade Magyarország Kft. és Euroaszfalt Kft. Konzorciuma bonyolít le – várhatóan 2013. június 23-án fejeződik be, ezt követően kezdődhet a 6 hónapos próbaüzem. A projekt keretében megvalósuló Nagykanizsai Szennyvíztelep rekonstrukciójának kivitelezése júliusban fejeződhet be, amelyet egy éves próbaüzem követ. A Társulás Elnöke ezúton is kéri a lakosság türelmét a belvárosi rekonstrukciós munkálatok befejeződéséig.